Programok / Szabadidő, sport, életmód

Település:
Komárom-Esztergom megye, Tatabánya

Kategória:
Szabadidő, sport, életmód


Az új József Attila Megyei Könyvtár Tatabányán


Átadták az új könyvtárat

A modern, de klasszikus könyvtár létrehozásával az önkormányzat célja, hogy a fiatalokat is becsábítsák az intézménybe, megismertessék velük az ott uralkodó semmihez sem fogható hangulatot, egy helyen biztosítva számukra a kézzelfogható tudás elsajátításának és a szórakozási lehetőségeknek a széles tárházát

A projekt részleteit és a megújuló könyvtár látványterveit Schmidt Csaba polgármester, Bencsik János országgyűlési képviselő, Mikolasek Zsófia igazgató és az épület újjászületésének terveit készítő Tóth Károly, az Amphy Antis Építész Iroda Kft. ügyvezetője mutatta be.

A fejlesztés célja olyan új integrált szolgáltató tudásközpont létrehozása, amely meg tud felelni a könyvtári szolgáltatás XXI. századi követelményeinek. A projektnek köszönhetően a könyvtár céljára használható épületrészek alapterülete megduplázódik, miközben közösségi célú helyiségeket (magazinolvasó, kávézó, konferenciaterem) is kialakítanak. A zene- és médiatár, digitális labor, illetve az oktatóterem új elemként valósul meg.

Igazi XXI. századi tudásközpont lesz az új megyei könyvtár

Mindezek eredményeként a régi épület helyén egy korszerű, az olvasói, felhasználói igényeknek hosszútávon is megfelelő, a lakosság széles rétegeit vonzó integrált információs és tudásorientált szolgáltatást nyújtó 21. századi intézmény létesülhet. A tervezők a látogatók által használható tér bővítése mellett az üzemeltetésre és a könyvek raktározására való helyet is megnövelték. Míg a közönség szolgálatába állított terek szellősek, világosak és vízszintes irányban terjednek, addig az üzemeltetésre, az állomány raktározására egy felfelé terjeszkedő, négyemeletes tornyot terveztek a könyvtár vasútállomás felé eső oldalán.

Az alagsorban informatikai kiszolgáló helyiségek és kiadványok digitalizálására szolgáló labor kapott helyet, a torony többi szintjein irodák, kiszolgáló helyiségek, valamint raktárak lesznek, melyekben kétszázezer kötet fér el. A könyveket egy kisebb lifttel lehet majd szállítani a raktárból az olvasótérbe. Az új épületet a tervek szerint 2019 második felében vehetik majd birtokba az olvasás szerelmesei.

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

Weblapok webáruháza ajánló

További webáruházi ajánlatok »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »